زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

مباحث فی إعجاز القرآن‌ (کتاب)





کتاب مباحث فی اعجاز القرآن نوشته مصطفی مسلم به زبان عربی و با شیوه‌ای روان و ساده مساله اعجاز قرآن را مورد تحقیق و بررسی قرار می‌دهد.


۱ - معرفی کتاب



در این کتاب نویسنده واژه معجزه را واژه‌ای ابداعی و نه قرآنی می‌داند که در اواخر قرن دوم و اوائل قرن سوم هجری بکار گرفته شد. در قرآن کریم واژگانی چون: آیه و آیات و بینة و بینات و غیره به کار رفته است. تعریف معجزه ، شروط معجزه ، امکان وقوع معجزه، چگونگی دلالت معجزه بر صدق ادعای پیامبر، معجزات انبیاء گذشته و معجزات پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله، سنت الهی در معجزات پیامبران و اینکه پیامبر هر قوم به مقتضای فکر و اندیشه قوم خویش معجزه اقامه می‌کرد، مزایای معجزه بزرگ پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم یعنی قرآن، بررسی حکمت التفات و انصراف خداوند از ارائه معجزات مادی و در مقابل نزول قرآن به عنوان معجزه‌ای فکری، مراحل تحدی و بیان آن مقدار از قرآن که معجزه است، بررسی جوانب تاریخی اعجاز قرآن از دیدگاه عالمان و در آثار دانشمندان و مفسران معتزله، بررسی واژه « صرفة » و ادله قائلین به آن، تحقیق درباره اعجاز از دیدگاه اهل سنت و جماعت و مفسرین ایشان، بررسی اعجاز قرآن از دیدگاه دانشمندان معاصر، اعجاز عددی، علمی و... قرآن، بررسی وجوه اعجاز قرآن، یعنی اعجاز بیانی، علمی، تشریعی و غیبی، محتوای این کتاب را شکل می‌دهند.

۲ - ساختار کتاب



کتاب شامل مقدمه‌ای در بیان جایگاه انسان در بین دیگر مخلوقات الهی
[۱] مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۱۱.
و پس از آن دو مبحث که در اولی به تعریف معجزه
[۲] مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۱۸.
و شروط و نیز امکان وقوع معجزه
[۳] مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۲۲.
و همچنین چگونگی دلالت معجزه بر راستی ادعای پیامبر پرداخته شده و در مبحث دوم، معجزات پیامبران پیشین
[۴] مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۲۵.
و معجزات پیامبر خاتم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ، سنت الهی در معجزات انبیاء ، مزایا و ویژگی‌های معجزه پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ، حکمت انصراف و التفات مردم از درخواست معجزات مادی با وجود معجزه قرآن عظیم و... بیان شده است.
[۵] مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۳۱.
از این به بعد در دو بخش مؤلف به بررسی جوانب تاریخی اعجاز قرآن و واکاوی جوانب موضوعی اعجاز قرآن کریم پرداخته است. در بخش اول طی سه فصل به بررسی اعجاز در آثار معتزله ، اعجاز از دیدگاه اهل سنت و جماعت و اعجاز از دیدگاه دانشمندان معاصر پرداخته و در بخش دوم طی چهار فصل وجوه اعجاز قرآن را از جنبه اعجاز بیانی ، اعجاز علمی (تجربی)، اعجاز تشریعی و اعجاز غیبی مورد بررسی و پژوهش قرار داده است. در پایان هم خاتمه کتاب آمده است. فهرست آیات قرآنی ، احادیث نبوی ، اعلام ، مراجع و منابع تحقیق فهرست موضوعی مطالب کتاب آخرین بخش از ساختار کتاب را تشکیل می‌دهند.

۳ - نسخه شناسی



این کتاب توسط ا. د. مصطفی مسلم در قطع وزیری با جلد گالینگور در ۳۲۰ صفحه برای سومین بار در سال ۱۴۲۶ هجری از سوی «دار القلم» دمشق به چاپ رسیده است.

۴ - پانویس


 
۱. مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۱۱.
۲. مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۱۸.
۳. مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۲۲.
۴. مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۲۵.
۵. مباحث في إعجاز القرآن، مصطفی مسلم، ص۳۱.


۵ - منبع



نرم افزار مشکات الانوار‌، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : اعجاز قرآن | کتاب شناسی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.